„Közös Többszörös – Együttműködés a közösségi mezőgazdálkodás megerősítésért"

Kedvezményezet: Szatyor Közösség a Környezettudatos Életmód Támogatásáért Egyesület

Pályázati felhívás: Vidékfejlesztési Program, VP6-16.9.1-17 „Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság”

Projekt neve: Közös Többszörös – Együttműködés a közösségi mezőgazdálkodás megerősítésért

Projekt azonosító száma: 1980831662
Szerződött támogatás összege: 721 483 Ft Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 90%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022 szeptember 30

Projekt partnerek:

  • Tudatos Vásárlók Egyesülete
  • Tápiódoboz
  • Táncoskert
  • Zöld Almárium

 

A PROJEKT BEMUTATÁSA:

A Közös Többszörös projekt célja, hogy lehetővé tegye, hogy a konzorciumban résztvevő 3 gazdálkodó, a Tápiódoboz, a Táncokert és a Zöld Almárium számára, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság alkalmazásával hosszú távon is sikeresen működhessen. Ezt a működéshez szükséges gazdasági beruházások és fogyasztói képzések segítségével érjük el. A projektet a Tudatos Vásárlók Egyesülete vezeti, Egyesületünk szakmai partnerként vesz részt benne.

 

A PROJEKT ELEMEI:

 1. Beruházások

A projekt keretében a Tápiódoboz üvegház és polcok beszerzésével fejleszti infrastrukturális kereteit, míg a Táncoskert a hűtést, a kerítést fejleszti gazdaságában, illetve vákuumozó és forrázó készüléket vásárol.

2. Képzéssorozat fogyasztóknak

Két 3 modulos képzéssorozatot tartunk a gazdaságok meglévő tagjainak és érdeklődő fogyasztóknak a közösségi mezőgazdálkodás sajátosságairól. A részt vevő 90 fogyasztó a következőkről tanulhat majd:

  • Modul: közösségi mezőgazdálkodás fogalma, előnyei, működése
  • Modul: a közösségi gazdaságok működése és feladatok
  • Modul: közösségépítés és kommunikáció

3. Nyílt napok

A közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítése érdekében évente egy gazdaságlátogatást szervezünk mindhárom részt vevő közösségi gazdaságba. A kilenc gazdaságlátogatás mindegyike szervezett programot kínál majd (bemutató, előadás, közös munka a gazdaságban, főzés). A résztvevő gazdaságokban a saját tagok, potenciális csatlakozók és általában a közösségi mezőgazdálkodás iránt érdeklő fogyasztók látogathatnak el. A 9 látogatáson összesen 180 résztvevővel tervezünk, és a látogatások helyszíne Csengele, Nagykáta és Polgár lesz.

4. Cikksorozat a közösségi mezőgazdálkodásról

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy 20 darabos cikksorozat elkészítésével járul hozzá a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítéséhez. A sorozat bemutatja a hazai közösségi gazdaságokat, felhívja a figyelmet a csatlakozási időszakra, és érthető formában foglalja össze a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátterét.

5. Kommunikációs tevékenységek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a projekt partnerek segítségével szélesebb közönséget célzó kommunikációs tevékenységet is végez a projekt keretében, a projekt partnerek weboldalán, a projektoldalon és hírleveleken keresztül (elérve összesen 250 000 főt).

 

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további
információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók: https://ec.europa.eu/agriculture/